Uitleg & inspiratie

Met Grenspark Groot Saeftinghe zijn we eigenlijk samen een ‘merk’ geworden. Om aan de wereld te laten zien wie we zijn. Wat ons bijzonder maakt. En waarom je als bezoeker hier naar toe wil komen. Er is ontzettend veel te doen in het grenspark. Dingen die wij heel gewoon vinden, maar die ons toch uniek maken en ons en de omgeving kenmerken. Grenspark Groot Saeftinghe is een plek als geen ander. En dat mogen we best laten zien!

Uitgesproken
Grenspark Groot Saeftinghe

Uitgesproken <br />
Grenspark Groot Saeftinghe

Exclusief

Bij Grenspark Groot Saeftinghe past geen massa-toerisme. De kwetsbare natuur mag niet overlopen worden en rust en stilte zijn gekoesterde kwaliteiten. Er wordt ingezet op échte liefhebbers! Die de unieke kwaliteiten van het gebied weten te waarderen.

Grenspark Groot Saeftinghe

Uitdagend

Het rauwe en uitdagende karakter van het gebied zijn aantrekkelijk voor fijnproevers en avonturiers. Die komen voor authentieke ervaringen en unieke natuurbelevingen. Ze laten zich niet afschrikken door wind en modder. Maar zijn gespot op bijzondere vogels, lekker eten of eigentijdse kunst. Bezoekers die graag iets ontdekken wat niet iedereen al weet.

Grenspark Groot Saeftinghe

Grensverleggend

Inspiratie opdoen, nieuwe dingen zien, grenzen verleggen. Juist waar verschillende werelden samenkomen, ontstaat vernieuwing. Nu al heeft de wisselwerking tussen natuur, landbouw en haven interessante experimenten opgeleverd: denk aan het Project Bruine Kiekendief, waarin speciale gewassen worden toegepast die zowel goed zijn voor de natuur als voor de landbouw. Of aan de innovatieve zilte teelten op de Mariahoeve, die bijzondere streekproducten opleveren en een nieuw perspectief bieden voor ‘klimaatadaptieve landbouw’ in deltagebieden.

De drie-eenheid

Vanuit welke hoek je Grenspark Groot Saeftinghe ook benadert, je ziet in één oogopslag dat hier iets bijzonders aan de hand is. Het uitdagende samenspel van haven, landbouw en natuur biedt een landschap om eindeloos te ontdekken.

Sjabloon Haven
Sjabloon Landbouw
Sjabloon Natuur

Al eeuwen vormt de Schelde een vitale levensader voor de regio en het achterland. De haven van Antwerpen is het kloppend economisch hart van Vlaanderen, en bij uitbreiding Europa. Hier wordt gewerkt, staat het nooit stil. De gigantisch schepen op het water, de kranen in de verte. De haven maakt van Grenspark Groot Saeftinghe een unieke beleving. Met recreatie in het havenland en verbindende wandel- en fietsroutes is het havenlandschap een uitdagende speler binnen de drie-eenheid. Maar wie, als de nacht valt, de horizon ziet oplichten, beseft direct: dit is ook het grenspark. Hier komt alles samen. Haven, landbouw en natuur, voor eeuwig verstrengeld. Altijd met dynamiek en een inspirerende blik op de toekomst. Zoek de grens op, beleef Grenspark Groot Saeftinghe.

In Grenspark Groot Saeftinghe zijn landbouw, natuur en haven sterk met elkaar verbonden. Het verder ontwikkelen van vernieuwende landbouw is belangrijk binnen het grenspark. De landbouwers in het Grenspark worden uitgedaagd meer natuurinclusief te boeren, waardoor de boer of boerin kan zich onderscheiden. Natuurinclusieve landbouw zorgt bovendien voor meer leefruimte voor vogels, insecten en andere dieren waardoor de biodiversiteit wordt versterkt. Openluchtlabo’s, waarin wordt geëxperimenteerd met landbouwinnovaties, zijn een concrete manier om te laten zien hoe het anders kan. Zo ontstaat ervaring en inzicht in verschillende economische rendabele en volhoudbare landbouwvormen, waarbij de biodiversiteit wordt versterkt. Verschillende vormen van landbouw worden hierbij betrokken; strokenteelt, akkerbouw, fruitteelt en melk- en rundveehouderij.

Met haar weidse luchten en landschappen is Grenspark Groot Saeftinghe de ideale plek om je hoofd leeg te maken. Even weg uit de dagelijkse sleur, op steenworp afstand van Antwerpen. Volop rust, terwijl er toch altijd wat gebeurt. Dijken en kreken kenmerken het landschap. Neem nu Het Verdronken Land. Een uniek natuurgebied. Soms deel van de Schelde, dan weer land onder invloed van het grote getij. Met kolkgaten, poelen, kwelders en schorren tot gevolg. Te bezoeken voor wie durft. En een paradijs voor water- en weidevogels! Ongeveer 200 verschillende soorten komen en gaan het hele jaar door. Je kunt het grenspark bewonderen via een uitgebreid netwerk van fietspaden en wandeldijken.

Het zit in ons karakter

Het zit in ons karakter

Ondernemend

Het stromende water brengt al sinds mensenheugenis mogelijkheden met zich mee. De doorgang naar een wereld haven. Florerende grootschalige landbouw op de vruchtbare klei. De teelt van karaktervolle, zilte producten. Ruimte voor vermaak en ontspanning. Een uitdagende plek waar de omstandigheden inventief maken.

Grenspark Groot Saeftinghe

Koppig

Er is hier al veel veranderd. Leuk vinden we dat niet altijd. Op weerstand kun je dus ook rekenen. Maar als het dan toch moet. Dan wel op onze manier. We zetten ons in voor wat er toe doet. Onze cultuur en ons eigen karakter behouden. Onze eigen toekomst bepalen.

Grenspark Groot Saeftinghe

Uniek

De polders uitgestrekt en vruchtbaar. De ruige natuur van Het Verdronken Land. Fietsen van vergezicht naar vergezicht. Indrukwekkende containerschepen glijden binnen handbereik voorbij. Eindeloos vogelspotten. De ruimte om tot jezelf te komen. Een uniek gebied waar haven, landbouw en natuur een onwaarschijnlijke drie-eenheid vormen. Zover als het oog reikt.

Grenspark Groot Saeftinghe

Passie

Hard werken voor waar je hart naar uitgaat. Een gezamenlijke geschiedenis die zijn sporen nog dagelijks nalaat. Barstensvol verhalen zitten we ervan. Afgelegen en op elkaar aangewezen, weten we ervan te genieten. Weten we ontzettend goed wat we hebben. Gastvrij en fier zijn we, met passie leven wij hier het pure leven.

Grenspark Groot Saeftinghe

Sterk

Weer en wind, oorlogen en religies, grens en getij, overstromingen en politiek, industrie en vrije geest. Het heeft ons sterk gemaakt, weerbaar en eigenzinnig. Met de wetenschap dat we altijd weer vooruit zullen kijken.