Het Verdronken Land van Saeftinghe

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uniek gebied midden in het grenspark. Zoals de naam al doet vermoeden was de uitgestrekte, ruige natuur in de middeleeuwen bewoond. Er stond zelfs een kasteel! Na stormvloed en oorlog won het water van het land en transformeerde deze plek dankzij de Westerschelde tot het grootste schorrengebied van Europa.

Close up van de slikken en schorren.
Westerschelde schip langs schorren en slikken

Brak water

Het zoete water van de Schelde mengt zich met het zoute water van de Noordzee, en stroomt via de drie hoofdgeulen en de vele vertakkingen tot vlakbij de dijk. De 36 km² aan brakwaterwildernis wordt beheerd door het Zeeuws Landschap.

Vogelparadijs

Als bezoeker kan je een stuk van het Verdronken Land zelf beleven. Vanaf de zeedijk heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Hier kan je naast de grazende schapen ook vogels spotten die op de slikken en de schorren voedsel zoeken, broeden en overwinteren. Er zijn in de loop van de jaren al meer dan 200 vogelsoorten waargenomen!

Containerschip op de Schelde met tegenlicht
Luchtfoto Verdronken Land met Doel in de Achtergrond
Plankierenpad Verdronken Land

Met of zonder gids

Daarnaast zijn er twee korte wandelroutes uitgezet die je zonder begeleiding kunt volgen: het Plankierpad en de Ruige Laarzen Route. Let wel even op bij springtij, dan kunnen deze wandelpaden onder water komen te staan! Dat is het bijzondere van deze getijdennatuur: leven op het ritme van de zee. De rest van het Verdronken Land is daarom voor je eigen veiligheid ook enkel met een gids te bezoeken, die het gebied door en door kent.

Bezoekerscentrum

Van drijfzand tot borrelende zoetwaterbronnen: de gidsen van het Zeeuwse Landschap laten je graag kennismaken met de bijzonderheden van het natuurreservaat. De verschillende excursies starten bij het bezoekerscentrum, dat zelf ook een bezoekje waard is. Je vindt er alle informatie over de fauna en flora en de geschiedenis van de streek. Ook voor kinderen zijn aparte excursies, en in het bezoekerscentrum kunnen ze een animatieboot over de Westerschelde proberen te sturen.

Meer over Het Verdronken Land van Saeftinghe

Nog meer te beleven in het grenspark