Vrijwilligers dragen hun steentje bij aan het veldstation

Geplaatst op 26 september 2022

Er wordt hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe veldstation op het gasplateau tussen het Verdronken Land van Saeftinghe en het Hedwige-Prosperproject. Om het gebouw zoveel mogelijk te doen opgaan in de omgeving bekleedden vrijwilligers de gevels met natuurlijke materialen. Ze droegen letterlijk hun steentje bij aan de realisatie van dit icoon voor het grenspark!

Zo’n groep van 20 gidsen van het Verdronken Land van Saeftinghe, grensparkgidsen en streekholders staken de handen uit de mouwen. Ze werkten twee dagen hard aan het veldstation. Vele emmers met steen, spades met klei en helpende handen later zijn de buitengevels van het veldstation bekleed met breuksteen, stammetjes, klei en muurpeper. Deze natuurlijke gevels voorzien insecten zoals bijen, spinnen en vlinders in hun levensbehoeften. Voor vogels en vleermuizen worden nog kasten voorzien. Dit past volledig in de visie van de partners. Met het gebouw, ontworpen door Ro&Ad Architecten, willen ze een plus creëren voor de omgeving. Zo zijn ook de overige bouwmaterialen van duurzame herkomst. De ‘poten’ van het veldstation zijn hergebruikte hardhoutenpalen afkomstig uit een veerhaven in Vlissingen, de gevelbekleding is gemaakt van hout van de populieren uit de vroegere Hedwigepolder.

Nu de laatste fase van de bouw is ingezet, is het uitkijken naar de opening. Naar verwachting zal het veldstation vanaf begin 2023 onderdak bieden aan onderzoekers en vogelringers. De monitorings- en onderzoeksactiviteiten die in het veldstation zullen plaatsvinden, moeten bijdragen aan een goed beheer van Het Verdronken Land van Saeftinghe. Daarnaast biedt het veldstation mogelijkheden voor exclusieve excursies en publieksactiviteiten. De excursies ‘Naar de Noord’, die Het Zeeuwse Landschap op beperkte schaal organiseert, zullen hier starten. 

De aanwezigen waren alvast blij dat ze een voorproefje kregen van de bijzondere plek!

Deel dit via:

Andere Nieuws berichten