Grenspark kun je leren

Geplaatst op 13 juni 2022

Grenspark Groot Saeftinghe heeft zoveel meer te bieden dan je op het eerste zicht zou denken. Wat dacht je van een educatief aanbod dat jongeren van diverse leeftijden kennis laat maken met de vele facetten van het grenspark. Het grenspark als klaslokaal, de garantie voor een leerzaam dagje uit.

Om met kinderen en jongeren dieper in het samenspel van landbouw, haven en natuur te duiken, ontwikkelden we een educatief aanbod. Hoe kwamen de polders tot stand? Waarom liggen er dijken? Hoe zorgt de landbouwer voor het eten op ons bord? Het landschap van het grenspark is een grote leerschool! Met drie volledig uitgewerkte programma’s bedient het educatief programma zowel de lagere school, het middelbaar en het hoger onderwijs. Toegespitst op de leeftijd en de interesses van de verschillende groepen is een boeiende uitstap gegarandeerd.

Educatief aanbod - workshop
Educatief aanbod - spelkoffer | (c) Johan Beckers - LEF
Educatief aanbod - spelkoffer | (c) Johan Beckers - LEF
Educatief aanbod - spelkoffer

Spelkoffer oogstfestival

Voor de laatste twee klassen van de lagere school is een spelkoffer bedacht. De tarweboer, de gids, de fruitteler, de imker, de dokwerken en de schapenhouder kijken allemaal uit naar het oogstfestival. De leerlingen leren meer over hun rol en gaan samen op pad in Grenspark Groot Saeftinghe om het oogstfestival voor te bereiden. Onderweg worden ze uitgedaagd en leren ze bij over de seizoenen, windrichtingen, vogelsoorten en gewassen. Om het oogstfestival tot een goed einde te brengen, zullen ze moeten samenwerken.

Workshop voedselbewustzijn

Voor de derde en vierde klas van het middelbaar is een workshop voedselbewustzijn voorzien. Waar komt ons eten vandaag? Letterlijk en figuurlijk! Twee volledig uitgewerkte programma’s, die vrij uit te lenen zijn en je als leerkracht of begeleiders zelf met de leerlingen kan doorlopen. Tegen vergoeding krijg je de ondersteuning van een grensparkgids die de regio als zijn of haar broekzak kent en de kinderen helemaal meeneemt in de wereld van de Scheldepolders!

De spelkoffers en workshop werden ontwikkeld met LEADER-middelen.

Wetenschappelijke blik op het Hedwige-Prosperproject

Met de studenten van het hoger onderwijs gaan we dan weer graag in op de wetenschappelijke kant van het Hedwige-Prosperproject. Schorren en slikken, dijken, natuurontwikkeling; hoe werkt het net en hoe verhoudt dat alles zich tot elkaar? Een grensparkgids geeft de jongeren alvast een voorzet, maar ze moeten ook zelf aan de slag om alle antwoorden te vinden.

Kom jij naar ons klaslokaal in de buitenlucht?

Deel dit via:

Andere Nieuws berichten