Emmadorp tovert zichzelf om tot het centrum van de wereld

Geplaatst op 16 augustus 2023

Een straat, een kruising en een zeedijk. Tot daar de brede toeristische omschrijving van Emmadorp. Of toch niet? Natuurlijk heeft het gehucht aan de Scheldedijk meer troeven dan dat, maar zichzelf omtoveren tot het centrum van de wereld, dat is toch wel heel sterk!

(c) Wim van Mele

Emmadorp Maximaal, geen lukraak gekozen titel, voor deze allereerste moderne versie van een dorpsfeest, kermis, jaarmarkt of hoe we het ook zouden willen noemen. Teveel aspiratie om onder één noemer te vangen. Precies daarom werd de Koninginnestraat in Emmadorp voor een dag Emmadorp Maximaal. Van iedereen voor iedereen. Of dat gelukt is? En hoe!

Was de verwachting zaterdag op het intieme Boeren- en Boerinnenbal op de Mariahoeve nog hooggespannen, op zondagochtend valt het geheel al heel snel in de plooi. Van begin tot eind, van de dijk tot aan de brouwerij, overal is er wat te doen, is er leven in, jawel, tot ver buiten die brouwerij. De Koninginnestraat is lang. Voor een dorp als dit is het een stevige tippel van de ene naar de andere kant. Toch hoef je je hier geen moment te vervelen. Tussen de pleisterplaatsen aan beide uiteinden van de straat staat een langgerekt lint van marktkramen opgesteld. Vinden we de fine fleur van kleine en grote ondernemers uit Grenspark Groot Saeftinghe. Worden we verrast door straatanimatie, demonstraties en flashmobs. Hier wordt flink uitgepakt, vele beste beentjes voor gezet en vooral genoten.

Half Oest

Het begint allemaal met een welhaast romantische openluchtmis in de boogaard van de Mariahoeve. Hier wordt Half Oest geëerd zoals men dat altijd heeft gedaan. Met een moment van bezinning en het vieren van het leven. Rustig, ingetogen, met mooie woorden en een fijn streepje muziek. Als vroeger, maar toch ook weer niet. Emmadorp in 2023, een voorbeeld voor morgen. Achter de wagen, getrokken door een imposante os, trekt de processie door de Koninginnestraat naar de dijk. Op gepaste afstand gevolgd door de harmonie. Serieus en feestelijk smelten langzaam in elkaar, om onder aan de Scheldedijk over te gaan in de zegening van deze eerste editie van wat hopelijk een lange traditie mag worden. Hier gaat het geestelijke over in het wereldlijke. Gaat het feest officieel van start.

Lokaal vieren

Van heinde en verre zijn ze gekomen, de gasten van Emmadorp Maximaal. Ze vullen de terrassen, het langgerekte feestterrein. Ze drinken lokaal, eten lokaal, vieren lokaal. Overal mensen, ook op de dijk, in het verdronken land, bij de verschillende excursies. De rondritten van de Zonnetrein zitten overvol, een huifkar pendelt richting het voedselbos. Een klein aantal gelukkigen kan op uitstap naar het nieuwe Veldstation diep in het natuurgebied. De meesten van ons blijven hier, in Emmadorp, in wat vandaag het centrum van de wereld lijkt, nee, gewoon is. Hier willen we zijn en hier komen we ook maar wat graag weer terug. Over veel dingen kunnen we het vandaag eens zijn, maar het belangrijkste is toch wel dat dit dorp, dit evenement, zijn aspiraties en naam meer dan waar maakt. Meer woorden hoeven we daar niet aan vuil te maken.

(c) Fotografie door Wim van Mele en AJ Pictures Verpoorte

Deel dit via:

Andere Nieuws berichten