De Maalderij opent haar deuren voor het grote publiek

Geplaatst op 13 mei 2023

Historiek

Midden in Prosperpolder kan je de Prosperhoeve vinden. In 1846, in opdracht van de adellijke familie van Arenberg, werd de Prosperpolder ingepolderd. Vervolgens volgde tussen 1850 en 1859 de bouw van een groep gebouwen die we als de Prosperhoeve kennen. Van hieruit werd de exploitatie van de omliggende gronden aangestuurd. De hoeve herbergde later verschillende functies, waaronder die van maalderij, en werd tussen 1904 en 1911 gebruikt als noodkerk. De historische site werd in 1982 in haar geheel als dorpsgezicht beschermd, de maalderij zelf als monument. De infrastructuur van de maalderij bleef integraal bewaard. De Maalderij ademt het verleden van dit unieke polderdorp uit en geeft je een beeld van het unieke landbouwverleden.

Een nieuw leven voor de Maalderij

Vanaf zaterdag 13 mei 2023 opende de Maalderij haar deuren voor het grote publiek. De historische Prosperhoeve is na jaren verval dankzij de grote inzet van vrijwilligers in haar oude glorie hersteld. De gebouwen krijgen nu een nieuw leven als onthaalpunt en bezoekerscentrum voor toeristen die de streek willen verkennen.

Gezelligheid in de Maalderij
hek van de prosperhoeve

Het bezoekerscentrum is geopend op zaterdag en zondag om de twee weken (de oneven weken) tussen 11 uur en 16u30 en de inkomprijs is €2,5. Mensen met een Uit-pas kunnen punten sparen en mensen met een kansenpas krijgen korting. Naast het bezoekerscentrum kan je in de grote zaal iets drinken. Zowel het bezoekerscentrum als de grote zaal worden bemand door vrijwilligers van Grenspark Groot Saeftinghe en de vzw. Mensen met een groot hart voor de polder die zich willen inzetten, mogen zich steeds aanmelden.

Tevens is het mogelijk gedurende het jaar met een groep of familie de maalderij op afspraak te bezoeken. Hiervoor contacteer je best Peter Deckers via mail  peter@deckers-smet.be.

“De vzw werkt ondertussen hard verder aan de tweede fase van de inrichting van het bezoekerscentrum. De richtdatum om deze laatste fase af te werken is Openmonumentendag in september. Daarnaast wordt ook een poppenspel ontwikkeld speciaal voor oudste kleuters en jongste lagereschoolkinderen.”, aldus Peter Deckers, voorzitter van de vzw Prospersite.

Deel dit via:

Andere Nieuws berichten