Waaslandhaven

De Waaslandhaven maakt deel uit van de Haven van Antwerpen, dé economische motor van België. Ze bevindt zich op de linkeroever van de Schelde, op het grondgebied van zowel Beveren als Zwijndrecht.

Schepen in de haven van Antwerpen

Bedrijvigheid

De ontwikkeling van de haven in het gebied startte zo’n 50 jaar geleden. Het is momenteel de belangrijkste groeipool voor de Antwerpse containerhaven. De Waaslandhaven heeft een totale oppervlakte van circa 4500 hectare, waarvan zo’n 2500 hectare uitgebaat wordt als bedrijventerrein. Dit levert uiteraard heel wat bedrijvigheid, havenactiviteit, jobs en boeiende projecten op. Bezoek een van de indrukwekkende sluizen of kom kijken hoe de containerreuzen in het Deurganckdok liggen aangemeerd.

Natuur

Tussen alle bedrijvigheid kan je hier toch ook genieten van natuur en rust. De Waaslandhaven wordt omringd door groene buffers waar je kan wandelen. In de diverse natuurgebieden huizen zeldzame en beschermde planten en dieren zoals de rugstreeppad, groenknolorchis of bruine kiekendief.

Cultuur

Dat de haven ook een plaats is om cultuur te snuiven, is misschien nog wel de grootste verrassing. Op verschillende plaatsen vind je er kunstwerken. Denk maar aan de Containerkathedraal aan de Ketenislaan, de fotopanelen ter hoogte van ITC Rubis of BAKEN, het kunstwerk dat zich op de rand van de polder en het Logistiek Park Waasland in Verrebroek bevindt. Bij de Katoen Natie verweeft Burcht Singelberg architectuur met werken van Vlaamse en buitenlandse meesters als Michaël Aerts, Pablo Atchugarry, Wim Delvoye, Atelier van Lieshout, Hubert Minnebo, Jef Mouton, Ramsey Nasr en Antonio Seguí.

De Waterbus

Op uitstap in de Waaslandhaven? Plan je bezoek met De Waterbus en reis vlot van de ene oever naar de andere, van de stad naar het hart van de Waaslandhaven en combineer natuur met cultuur en indrukwekkende vergezichten.

Meer informatie over een bezoek aan de Waaslandhaven.

Nog meer te beleven in het grenspark