Uitkijken over de Schelde vanaf een radartoren

De Schelderadarketen zorgt voor een veilig en vlot scheepvaartverkeer in het Scheldegebied. Het unieke Vlaams-Nederlandse project werd in 1991 ingehuldigd en wordt steeds verder uitgebouwd en verfijnd. Door deze innovatieve informatie-uitwisseling is het voor schepen bijna onmogelijk om nog van de radar te verdwijnen.

Ossenisse radartoren - Sven Dullaert
Radartoren drone - Sven Dullaert
Radartoren, schapen en haven - Sven Dullaert

Verkeerscentrales en radarposten

Langs de Westerschelde staan 5 bemande verkeerscentrales en verschillende onbemande radarposten. De keten loopt over zo’n 150 kilometer, van op de Noordzee langs de kust van de Belgisch-Franse grens tot aan Walcheren, en stroomopwaarts gaat het over de Westerschelde tot aan de Kallosluis. Daarmee worden de havens van Brugge, Vlissingen, Terneuzen, Gent en Antwerpen bediend.

Genieten van het uitzicht

De laatste jaren heeft de Schelderadarketen ook oog voor het belevingsaspect van de radartorens. In Grenspark Groot Saeftinghe staan twee radartorens waar bezoekers via een uitkijkplatform kunnen genieten van het 360° uitzicht, terwijl de schepen in goede banen worden geleid: Ouden Doel en Kreverhille bij Ossenisse. Ook zijn er infoborden geplaatst, zodat bezoekers meer te weten kunnen komen over de Schelderadarketen.  

De radartoren Ouden Doel in Beveren werd in 2016 gebouwd ter hoogte van de kruising van de Scheldedijk met de Zoetenberm. De uitkijkpost bevindt zich op 8 meter hoogte op de eerste verdieping, en is vrij toegankelijk via een ijzeren wenteltrap. Parkeren doe je best aan de infokeet, want de radartoren is alleen bereikbaar voor fietsers en wandelaars.

Wie het nog hoger wil zoeken, beklimt de 150 treden van de meest recente radartoren in Ossenisse, bij het buurtschap Kreverhille. Op zo’n 30 meter hoogte krijg je een uniek beeld van de Westerschelde en de achterliggende polders. Niet voor mensen met hoogtevrees dus! Neem zeker je verrekijker mee, wie weet kan je zeehondjes spotten die liggen te rusten op de zandbanken.

Deel dit via:

Onze locatie

Meer over Radartorens

Nog meer te beleven in het grenspark