Prosperhoeve

Gastheren en -vrouwen van het grenspark

De Prosperhoeve werd rond 1850 opgericht door de adellijke familie van Arenberg. Vanaf het midden van de zeventiende eeuw dijkten ze de lage moerassige gronden langs de Scheldeoever in, en vanuit de centraal in het ingepolderde gebied gebouwde Prosperhoeve stuurde men de exploitatie van de omliggende vruchtbare gronden aan. In de loop van de jaren had het gebouw verschillende functies, sinds 1982 is het een beschermd dorpsgezicht en monument.

hek van de prosperhoeve
Gezelligheid in de Maalderij
Excursie in maalderij
Uitleg in de Maalderij van de Prosperhoeve
Uitleg in de Maalderij van de Prosperhoeve

De Maalderij

De Maalderij is onderdeel van het historische gebouwencomplex, met een volledig bewaarde uitrusting, inclusief monocilindrische dieselmotor in de machinekamer. Het gebouw werd de voorbije jaren gerenoveerd en ingericht als belevingscentrum, waar de bijzondere geschiedenis van de Wase Scheldepolders en het gebouw tot leven komen.

Onthaalpoort

Ook de rest van de Prosperhoeve zou een mooie herbestemming kunnen krijgen als onthaalpoort voor het grenspark, waarmee de plaats in zijn oude glorie hersteld wordt. Een publiek informatiepunt, horeca, recreatief verblijf en landbouw behoren tot de opties. Zo kan de hoeve een ontmoetingsplek worden voor verschillende doelgroepen, een onthaalpoort als vertrekpunt voor de verkenning van de regio. Ook de streekmerk-markt en andere evenementen kunnen hier hun thuishaven vinden.

Grote plannen dus! Momenteel werkt het grensparkteam aan de vertaling van het conceptuele masterplan naar de praktische uitvoering. Samen met lokale partners en geëngageerde vrijwilligers gaan we op zoek naar kansen en een concrete invulling voor de hoeve. Bovenaan het prioriteitenlijstje staat de restauratie van de Vollemansschuur en de aanleg van een parkeerterrein.

Praktisch

Een bezoek aan de maalderij is reeds mogelijk. Voor meer informatie of afspraken neem je het beste contact op met Peter Deckers, via: peter@deckers-smet.be

Aanbod 7 Wonderen evenement

Tijdens het 7 Wonderen evenement op zondag 23 juni’24 is de Maalderij open voor een bezoek aan het belevingscentrum en om een glaasje te komen drinken.

Daarnaast is er een streekproductenmarkt, waar diverse streekproducten geproefd kunnen worden.

Deel dit via:

Onze locatie

Meer over Prosperhoeve

Andere gastheren en -vrouwen