Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek blijkt zelfs voor locals nog wel eens een verborgen erfgoedparel. Tussen de industrie, havenbedrijvigheid en de rust van de polders ligt een goed geconserveerd en gerestaureerd verdedigingsbouwwerk uit de zestiende eeuw. Laat je verbazen door de geschiedenis.

Oudste forten

Fort Liefkenshoek werd gebouwd in 1579 en is daarmee een van de oudste forten in Vlaanderen. Samen met fort Lillo aan de overkant van de Schelde kon de rivier afgesloten worden om de haven van Antwerpen te beschermen tegen de oprukkende Spaanse troepen. Ook de Nederlanders, Fransen en Oostenrijkers belegerden door de jaren heen beide forten, die deel uitmaken van het verdedigingsnetwerk de Staats-Spaanse Linies. Daarna deed het nog dienst als militair ziekenhuis, depot van de marine en vakantieoord van het leger. Het fort is sinds 1985 een beschermd monument en wordt beheerd door de gemeente Beveren. Je kan het vrij of met een gids bezoeken.

Fort Liefkenshoek panoramabeeld

Bezoekerscentrum en brasserie

Het kleine fort heeft een groot verleden en is daarom een bezoek zeker waard. Niet enkel het militaire aspect komt aan bod. In het gratis te bezoeken belevingscentrum komen de verhalen van de bewoners tot leven. De eeuwenlange strijd van de mens tegen het water vormt de rode draad: van overstromingen en inpoldering tot visserij en havenactiviteiten. Voor kinderen is het leuk de erfgoedapp te downloaden, waarbij je het fort kunt ontdekken met Achille, die je via leuke opdrachten spelenderwijs alle geheimen van de geschiedenis laat ontdekken. Nadien kan je in de volledig nieuwe brasserie een lekker hapje eten of genieten van het huisgebrouwen BONàPART biertje.

Combineer je bezoek

Maak er een volledig dagje uit van! Wil je de Waaslandhaven en de polders verder verkennen, dan kan je een elektrische of klassieke fiets huren op het fort. Op voorhand reserveren is wel aanbevolen, zo ben je zeker van de beschikbaarheid. Ga aan boord van De Waterbus, breng een bezoek aan het bijzondere dorp Doel of speel een partijtje City Golf. In de omgeving van Fort Liefkenshoek is veel te beleven. Visliefhebbers kunnen ook een lijntje uitslaan in de visrijke vijver van het fort.

Klik hier voor meer informatie over een bezoek aan Fort Liefkenshoek.

Deel dit via:

Nog meer te beleven in het grenspark