Doel

Doel was ooit een vredig en levendig dorpje in de Scheldepolders, maar daar kwam door de uitbreidingsplannen van de haven een einde aan. Het dorp stroomde leeg, en staat nu vooral bekend om kunstige graffiti en een handjevol bewoners die hun geliefde Doel niet de rug willen toekeren.

Een verlaten villa in Doel
De molen in Doel
Doel

Dambordpatroon

Het dambordpatroon van de straten van Doel kom je niet vaak tegen in België. De bijzondere sfeer is op zich al een reden om het dorp te bezoeken. Als je van rust houdt, kom je beter op een weekdag, want in het weekend ben je zeker niet alleen. De bewogen geschiedenis van het dorp trekt veel kijklustigen. Al zal er aan de leegstaand langzamerhand een einde komen: Doel lijkt definitief gered van de sloop. Na 60 jaar onzekerheid kunnen de bewoners weer vooruitblikken.

Hooghuis

Naast de kerk vind je het 17de-eeuwse Hooghuis in Doel, een beschermd monument. Sinds 2023 is erfgoedstichting Herita eigenaar van het gebouw. Het beschermde monument is door de decennialange onzekerheid rond de toekomst van het polderdorp in verval geraakt. Herita zal het gebouw renoveren.

Volg de heropleving van het Hooghuis via de website van Herita.

Kerncentrale

Wie in Doel rondloopt, kan natuurlijk niet om de kerncentrale heen. Zo verlaten als het dorp is, zo druk is het in de centrale met haar koeltorens die overal bovenuit torenen. Er werken zo’n 2000 mensen, en de productie zorgt voor ongeveer de helft van het elektriciteitsverbruik in België.

De kerk in Doel
Een verlaten straat in Doel
Het dorp Doel

Infopunt Grenspark Groot Saeftinghe

Heb je even voldoende streetart op verlaten huizen gezien, klim dan de dijk op naar de Schelde waar de schepen voorbij varen. In een van de oudste stenen molens van Vlaanderen vind je het grensparkteam. De molen dient als infopunt van Grenspark Groot Saeftinghe. Het team geeft je graag een woordje uitleg over de ontwikkelingen in de regio. In augustus is Doel het decor van de drukbezochte Scheldewijding, een dag vol gezellige activiteiten.

Praktisch

–        Iedereen is welkom in Doel, maar om de veiligheid en rust te garanderen moeten bezoekers die met de auto komen zich op bepaalde uren registreren aan de verdwijnpalen. ’s Avonds geldt er een samenscholingsverbod.

–        Doel is een bewoond dorp. Respecteer de bewoners en hun eigendom.

Deel dit via:

Onze locatie

Meer over Doel

Nog meer te beleven in het grenspark